Data en informatie
Elk bedrijf is een data-bedrijf. Door slim om te gaan met data neem je slimmere en snellere beslissingen. Ben jij klaar voor de toekomst?
Data kan je helpen om beslissingen sneller en slimmer te nemen, maar dat vraagt meer dan alleen de juiste tools en analyses. Het vereist een cultuurverandering waarin data centraal staat in het denken en handelen van je hele organisatie.
Wij helpen je bij die cultuurverandering. Hierbij hanteren we de volgende uitgangspunten voor succesvol werken met data:
Het gaat over mensen - niet over data
Data-veranderingen gaan nooit alleen over data. Je kunt je datahuishouding keurig op orde hebben, met je data keurig gestructureerd in datawarehouses of in een datalake. En de meest complexe analyses op die data doen, voorspellende en AI modellen met hoge accuraatheid hebben gebouwd - zolang je mensen hier niet mee werken ben je nergens. De echte verandering gaat over mensen – de medewerkers, klanten of stakeholders die met data (moeten) gaan werken.
Groot denken, klein beginnen
Wij geloven in evolutionair veranderen. Door klein te starten voorkom je dat projecten groter en complexer zijn dan nodig, en kun je makkelijk bijsturen wanneer dat nodig is. We zijn fan van agile werken en van in een heleboel kleine stappen veel meters maken.
Use cases zijn essentieel
Een use case is een kort verhaal waarin het probleem en de behoefte van eindgebruikers kort en simpel wordt weergegeven. Zonder heldere use cases vergeet je het doel vaak halverwege, waardoor een data-project mislukt of een data-analyse nooit écht wordt gebruikt. Daarom besteden wij altijd veel aandacht aan het op papier krijgen van use cases. Zodat iedereen altijd snapt: hiervoor doen we het.
Concrete doelen, gedeelde visie
Wat betekent ‘data’ voor jouw bedrijf? Samen formuleren we een heldere datastrategie waarin je bepaalt hoe ver je wilt gaan met data en welke doelen je ermee wilt bereiken. Wil je snellere besluitvorming? Efficiëntere processen? Betere klantinzichten? Door deze doelen scherp te stellen, zorgen we dat de hele organisatie begrijpt waarom je met data werkt en wat dat oplevert.
Datageletterdheid
Het werken met data vraagt soms om een andere manier van denken. We helpen je medewerkers om data te lezen, interpreteren en er vertrouwen in te krijgen. Dit noemen we datageletterdheid. In veel organisaties kunnen cijfers intimiderend werken – ze zien er objectief en overtuigend uit, maar hoe gebruik je ze effectief in beslissingen? We begeleiden je team om deze vaardigheden op te bouwen, zodat iedereen zich zeker voelt bij datagedreven beslissingen.
Wat is jouw doel met data?
Productiviteit verhogen? Kosten verlagen? Efficiënter werken? Slimmere beslissingen nemen? Concurrentie voorblijven? Nieuwe businessmodellen introduceren? Als organisatie kun je meerdere doelen nastreven. Wat je doel ook is; wij geloven dat data een belangrijk middel is om dit doel te bereiken. Want: elk bedrijf is een data-bedrijf.
Datagedreven werken
Datagedreven werken betekent dat beslissingen en acties in een organisatie worden gebaseerd op data en feitelijke inzichten, in plaats van uitsluitend op ervaring, intuïtie of aannames. Want anders gebruik je maar een klein deel van de beschikbare informatie bij het nemen van beslissingen. Het doel is van datagedreven werken is om objectieve, betrouwbare gegevens te gebruiken om processen, strategieën en prestaties te verbeteren.
Met alleen data ben je er niet - het gaat er juist om dat mensen leren de data te gebruiken bij het nemen van beslissingen. Dit vereist een cultuur waarin data centraal staat in besluitvorming. In een datagedreven cultuur worden medewerkers aangemoedigd om vragen te stellen, kritisch te kijken naar gegevens en hun intuïtie te verrijken met feitelijke inzichten.
Datagedreven werken gaat niet (alleen) over data
Datagedreven werken gaat verder dan alleen het gebruiken van cijfers; het vraagt om een strategische aanpak waarin data als een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering wordt beschouwd. Een heldere datastrategie helpt organisaties om datagedreven werken op alle niveaus in de praktijk te brengen. Een datastrategie begint niet met data, maar met het bepalen van welke business vragen en strategische doelen er zijn. Welke beslissingen neem je? Welke processen zijn belangrijk binnen jouw organisatie? Pas daarna bedenk je hoe data je kan ondersteunen en start je met het verzamelen en beheren van relevante data, zoals klantgedrag, operationele prestaties, of markttrends.
Voordelen van datagedreven werken
Datagedreven werken helpt organisaties om sneller en slimmer te reageren op veranderingen en concurrentievoordeel te behalen. Voordelen van datagedreven werken zijn:
- Betere besluitvorming: Door gebruik te maken van actuele en relevante informatie worden beslissingen niet alleen sneller, maar ook nauwkeuriger.
- Efficiëntere processen: Data kan helpen om inefficiënties in workflows en processen bloot te leggen. Dit leidt tot kostenbesparingen en verbeterde productiviteit.
- Hogere klanttevredenheid: Data-analyse maakt het mogelijk om beter te begrijpen wat klanten nodig hebben en hierop in te spelen. Het resultaat? Hogere klanttevredenheid en meer loyale klanten.
Data op orde
In een wereld waarin data centraal staat, is goed beheer van je gegevens onmisbaar. Zonder duidelijke afspraken over data ontstaan fouten, inefficiënties en zelfs juridische risico’s. Denk bijvoorbeeld aan klantgegevens die op meerdere plekken zijn opgeslagen, zonder dat duidelijk is wie er verantwoordelijk voor is of of deze up-to-date zijn. Wanneer data verspreid, ongestructureerd of onvolledig is, wordt het moeilijk om onderbouwde beslissingen te nemen. Ook voor inzet van AI is een goede data-organisatie essentieel: AI modellen zijn pas succesvol als de input (data) van goede kwaliteit is.
Datagovernance is het proces waarbij je afspraken maakt over het gebruik, de kwaliteit en de veiligheid van data. Het zorgt ervoor dat je data betrouwbaar en bruikbaar is, en dat iedereen in je organisatie weet hoe ze er op een verantwoorde manier mee omgaan. Met datagovernance zorg je ervoor dat iedereen binnen je organisatie op dezelfde manier werkt met data – een basisvoorwaarde voor snellere, betrouwbaardere beslissingen.
Van data naar informatie
Data zijn ruwe, ongeorganiseerde feiten en cijfers zonder context. Ze kunnen bestaan uit getallen, tekst, afbeeldingen of geluiden en zijn op zichzelf vaak weinigzeggend. Voorbeelden van data zijn bijvoorbeeld: temperatuurmetingen, losse klantgegevens, of een lijst met verkoopcijfers per product. Zonder bewerking of analyse is data niet bruikbaar.
Informatie is data die is verwerkt, georganiseerd of geanalyseerd zodat het betekenis krijgt en nuttig wordt voor beslissingen. Door data in een context te plaatsen of te analyseren, ontstaat informatie die iets specifieks onthult of verklaart. Bijvoorbeeld, als je data over de verkoopcijfers van verschillende producten analyseert en ziet dat één product aanzienlijk beter verkoopt in een bepaalde regio, dan is die conclusie informatie.
Stel je hebt de volgende data: "20 graden", "25 graden", "30 graden". Op zichzelf zeggen deze getallen niet veel. Maar als we erbij vermelden dat dit de temperatuurmetingen van een bepaalde stad zijn over de afgelopen drie dagen, verandert het in informatie. Nu begrijp je dat de temperatuur daar is gestegen, wat relevante informatie kan zijn voor bijvoorbeeld de verkoop van zomerproducten.
Data 'vertalen'
Het in context plaatsen van data gaat verder dan het kunnen doen van (statistische) analyses. Het vraagt om een goed begrip van de context van de gebruiker van de data - degene die ermee moet werken. Dat is vaak lastig: diegene die de dashboards bouwt is niet de persoon die uiteindelijk iets moet doen met de uitkomsten. En wie een cijfers nodig heeft kan soms lastig onder woorden brengen wat zijn vraag nou precies is.
Meer lezen over data en informatie
Zo helpen we je op het gebied van data:
Datagedreven werken
Uiteindelijk moet data leiden tot slimmere beslissingen. Dat vereist een datavolwassen organisatie. Een datagedreven cultuur gaat over meer dan data alleen – hoe interpreteer je de inzichten uit data en gebruik je deze in je werk?
Lees meerData governance en management
Zonder spelregels, afspraken en richtlijnen over het gebruik van data is het onduidelijk of je data van goede kwaliteit is. Hoe zorg je dat dataorganisatie slim wordt bestuurd en je data op orde blijft?
Data governanceBusiness analytics, MI en dashboards
De toename van informatie biedt interessante kansen: slimme analyses leiden tot nieuwe inzichten. Maar waar begin je? Hoe ga je slim om met alle data die er in jouw organisatie is?
Lees meer