Artificial Intelligence

Je wilt gebruik maken van de kansen en mogelijkheden van AI. Hoe doe je dat verantwoord, en waar begin je?

De kansen en mogelijkheden van AI benutten

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) leidt tot nieuwe kansen en mogelijkheden door inzet van slimme algoritmen, maar brengt ook nieuwe uitdagingen en ethische vraagstukken. Hoe kom je tot een balans tussen enerzijds het inzetten van nieuwe technologie en het profiteren van de voordelen die deze kan bieden voor jouw organisatie, en anderzijds het oog houden op rechtvaardig, verantwoord en ethisch werken met deze nieuwe technologieën? Is kunstmatige intelligentie gevaarlijk? Wat moet en kan je met nieuwe technologieën als ChatGPT en Copilot?

Onze blik op artificial intelligence is realistisch, pragmatisch, mensgericht en ethisch. AI-oplossingen bieden zeker mogelijkheden en kansen voor elke organisatie, maar zijn geen magisch middel waarmee alle problemen opgelost worden. De echte waarde zit in het samenbrengen van mens en machine, zodat de technologie de expertise en ervaring van de mensen versterkt.

Starten met Artificial Intelligence

Het is nu het moment om na te denken over de inzet van AI binnen jouw organisatie. AI-oplossingen zijn voor iedereen beschikbaar en toegankelijk. AI biedt ongekende mogelijkheden om processen te optimaliseren, nieuwe inzichten te verkrijgen en klantwaarde te verhogen.

Door nu te starten met AI, vergaar je waardevolle ervaring en leer je hoe deze technologie het beste kan worden geïntegreerd binnen jouw organisatie.

Het implementeren van AI is niet zonder uitdagingen. Hoe bepaal je waar je moet beginnen? Welke stappen zijn nodig om AI succesvol toe te passen in jouw bedrijfsvoering? Wij helpen je hierbij.

Kennissessies en masterclasses over Artificial Intelligence

Onze aanpak begint altijd met kennissessies, waarin we zorgen voor een gezamenlijk begrippenkader en een gedeelde taal om het over AI te hebben. Deze sessies geven niet alleen inzicht in wat wel en wat niet mogelijk is met AI, maar bieden ook inspiratie over hoe AI binnen jouw organisatie kan worden toegepast.

Er zijn binnen een organisatie vaak veel verschillende beelden over de mogelijkheden en kansen van AI. De ene collega maakt volop gebruik van Open Source GenAI tools en ziet vooral kansen, een ander denkt dat AI de oplossing is voor alle bedrijfsproblemen en weer een ander ziet vooral bedreigingen.

Tijdens de kennissessie gaan we met jouw medewerkers, managers en/of bestuurders in gesprek over AI. We leren ze wat AI kan en niet kan. We gaan in op de waarde en de risico’s van AI en maken de vertaalslag naar jouw organisatie. We bespreken de randvoorwaarden voor het inzetten van AI en data-analyse in jouw organisatie. Aan de hand van voorbeelden gaan we in op hoe AI kan integreren in je bedrijfsstrategie en waarde proposities.

De AI Act: Europese Wetgeving over AI


Op 1 augustus 2024 is de AI Act in werking getreden. Deze Europese verordening heeft als doel ervoor te zorgen dat mensen en organisaties kunnen vertrouwen op veilige, transparante, traceerbare, niet-discriminerende en milieuvriendelijke AI-systemen, die onder menselijk toezicht staan. Organisaties krijgen nu de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe wet. Vanaf augustus 2026 is de volledige wet van kracht en kunnen de eerste sancties worden verwacht.

De AI Act streeft naar het reguleren van AI-ontwikkeling en gebruik om risico’s te beperken. De regelgeving is risico gebaseerd en afhankelijk van de classificatie van het AI-systeem. Classificatie gaat op basis van risico’s voor volksgezondheid, veiligheid, mensenrechten en milieu. Hoe hoger het risico, hoe strenger de verplichtingen.

Voorbereiden op de AI Act

Heb jij een overzicht van alle AI systemen die door de medewerkers in je organisatie worden gebruikt? En kan je aantonen dat je hebt geïnvesteerd in de datageletterdheid van je medewerkers? De AI Act vereist dat organisaties aantonen hoe ze verantwoord met AI omgaan en welke maatregelen zij nemen om de AI-geletterdheid in de organisatie te vergroten. De eerste verboden gaan al gelden vanaf februari 2025.

Het is dus belangrijk om nu te starten met het in kaart brengen van het gebruik van AI binnen je organisatie, bijvoorbeeld door een algoritmeregister aan te leggen. Vaak is niet bekend hoeveel er binnen een organisatie al wordt gewerkt met AI. Vier op de vijf werknemers maakt gebruik van AI en twee op de drie doet dat zonder medeweten van de werkgever. Hier overzicht in krijgen is veel werk, daarom is het belangrijk nu te starten. Pas met dat overzicht in de hand kun je de gebruikte AI-systemen gaan classificeren aan de hand van de AI risico piramide. Vanaf februari 2025 wordt al streng toegezien op gebruik van verboden systemen: AI-systemen met een onaanvaardbaar risico. Zorg dus dat je voor die tijd weet welke AI-systemen binnen jouw organisatie worden gebruikt.

In drie stappen klaar voor de AI Act

Wist je dat de AI Act voorziet in een ruim klachtrecht? Dit zorgt voor een grote kans op reputatieschade. Burgers maar ook je concurrenten kunnen een melding doen bij de toezichthouder als ze vermoeden dat AI onverantwoord of onwettig wordt gebruikt binnen jouw organisatie. Het is dus echt belangrijk om te starten met het in kaart brengen van het gebruik van AI binnen jouw organisatie.

Het voldoen aan de AI Act vraagt om een gestructureerde aanpak binnen jouw organisatie. Wij helpen je voor te bereiden op de nieuwe wetgeving door AI-oplossingen binnen je organisatie in kaart te brengen en het uitvoeren van de aanpassingen die nodig zijn om volledig compliant te zijn aan de AI Act. Dat doen we in drie stappen: kennissessie, scan en implementatie. Voor de scan werken we samen met advocatenkantoor Holla Legal & Tax. Zij geven helder zicht op de sociaal-ethische en juridische consequenties van de wet en kunnen je na de scan voorzien van een AI Ready Stempel.

Bedrijven die gebruik maken van AI hebben een voorsprong


Zet jouw organisatie AI al effectief in? Kan je een deel van je omzet al toeschrijven aan AI? Of is het nog niet duidelijk hoe AI het beste ingezet kan worden binnen je organisatie? Hoe zorg je dat je voorop blijft lopen binnen je sector?

Nog maar 1 op de 10 organisaties zet AI effectief in. Deze organisaties kunnen gemiddeld 30% van hun omzet toeschrijven aan het gebruik van AI en ervaren meer groei dan organisaties die dit niet doen. Ze scoren ook significant hoger op klantervaring en duurzaamheid.

AI raakt elke hoek van een organisatie, van strategie en data tot bedrijfsvoering en transformatie. Het vraagt aandacht van bestuur tot uitvoering. Ontdekken hoe AI verantwoord kan worden ingezet dwingt organisaties tot innovatie. AI kan bijdragen aan het vergroten van de efficiëntie, het verbeteren van klantinzicht, het verlagen van de kosten en het stimuleren van innovatie. Waar zit de grootste behoefte van jouw organisatie?

Eigen AI tools ontwikkelen

Standaard AI-tools zijn in de regel gebouwd om één simpele taak te automatiseren, niet om een heel proces te stroomlijnen. Ook zitten deze tools vaak niet in bestaande werkprocessen waardoor ze snel weer over het hoofd worden gezien.

Daarom is het slim je eigen AI tools te ontwikkelen. Je maakt je zo niet afhankelijk van partijen door met losse tools te gaan werken en garandeert dataveiligheid. Door je eigen tools te ontwikkelen weet je precies wat er onder de motorkop van het AI systeem gebeurt. Dit helpt bij het voldoen aan de AI Act en maakt de kans op verkeerde output kleiner.

Aan de slag met AI binnen jouw organisatie: werkende AI-oplossingen

Nooit eerder was de technologie zo toegankelijk en veelzijdig. Je organisatie kan nu op korte termijn wennen en ervaring opdoen met AI tegen relatief lage kosten en met laag risico.

We helpen je bij het uitwerken van een concrete business case voor AI. We voeren een AI- en data volwassenheidsonderzoek uit om te bepalen in hoeverre jouw organisatie klaar is om AI succesvol in te zetten. Om ook echt van start te gaan, zetten we in korte tijd een pilot op waarin we werkende AI-oplossingen bouwen die direct bijdragen aan de bedrijfsstrategie. Op deze manier maken we de overgang naar een AI-gedreven organisatie beheersbaar en resultaatgericht.

Daarnaast helpen we je bij het opzetten en inrichten van de AI strategie voor de lange termijn.

Dit zijn onze partners op het gebied van Artificial Intelligence:

Meer weten? Neem dan contact op met een van onze AI experts:

Senior Consultant
Jip van Seeters
Consultant
Niels van der Boor
Partner
Lotte Hart
Verder lezen

Whitepaper
Whitepaper Am AI responsible?
Artikel
De kracht van AI in de zorg
Evenement
SeederDeBoer Talk - Zo ontwikkel je een AI strategie