Woningcorporaties
Woningcorporaties vervullen een cruciale maatschappelijke rol. Ze staan voor grote opgaven, zoals het grootschalig realiseren van nieuwe woningen, het verduurzamen van bestaand vastgoed, het versnellen van de energietransitie en het efficiënt toewijzen van de juiste woning aan de juiste huurder.
De uitdagingen van woningcorporaties
Woningcorporaties richten zich op het bouwen, beheren en verhuren van betaalbare woningen. Zo zorgen ze voor goede en betaalbare woningen voor kwetsbare doelgroepen. In totaal beheren de woningcorporaties in ons land zo'n 2,4 miljoen huurwoningen. Dat is ongeveer een derde van de totale voorraad woningen in Nederland. De corporaties vervullen hiermee een sleutelrol in het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken: het versneld oplossen van het woningentekort, de energietransitie en het zorgen voor duurzaamheid en circulariteit.
Bij het leveren van hun bijdrage aan deze vraagstukken stuiten corporaties vaak op uitdagingen. Zo sluiten processen lang niet altijd aan op de behoeften van huurders. Het is moeilijk om organisatie overstijgend samen te werken. Systemen zijn verouderd en de benodigde vaardigheden op het gebied van data- en digitalisering zijn niet altijd aanwezig binnen corporaties. Ook voor corporaties kan het lastig zijn talent, dat moet helpen bij het oplossen van deze vraagstukken. uit de markt aan te trekken en te behouden.
Wij werken al vijftien jaar intensief binnen de corporatiesector. Hierdoor begrijpen wij de sector goed. Dit zijn de vraagstukken waar wij met woningcorporaties aan werken:
Datagedreven werken
Woningcorporaties beschikken over een schat aan data die, mits goed beheerd en gebruikt, van grote waarde kan zijn. Met behulp van data kan een corporatie de staat van het vastgoed inzichtelijk maken, de effectiviteit van maatregelen inzien en prioriteiten stellen. Bijvoorbeeld bij het maken van plannen voor planmatig onderhoud van vastgoed. Daarnaast helpt data bij het beter begrijpen van de behoeften van huurders en het meten van de impact van verduurzamingsmaatregelen, wat cruciaal is voor het bereiken van maatschappelijke doelen. De laatste jaren krijgen onderwerpen als data governance, datamanagement, data-analyse, data dictionaries en digital twin steeds meer aandacht.
Wij helpen corporaties bij het vastleggen van een visie op data en maken de stappen om deze visie te realiseren concreet. Dit doen wij aan de hand van een door ons ontwikkeld volwassenheidsmodel. Daarnaast ondersteunen we bij het op orde brengen van data en systemen, het visualiseren van informatie en het opzetten van data governance. We zorgen dat corporatiemedewerkers precies weten wat ze met data kunnen én moeten doen. We helpen niet alleen bij het maken van plannen, maar realiseren de benodigde verandering samen met de corporatie. Zo zorgen we voor verandering die beklijft.
We zijn trots partner van De Corporatie Academie en verzorgen opleidingen voor corporaties op het gebied van datagedreven werken en artificial intelligence (AI).
Digitalisering & systeemimplementatie
Huurders verwachten ook digitaal ‘zaken’ te kunnen doen met corporaties. Digitale klantbediening neemt dan ook een vlucht binnen de sector. Nieuwe systemen bieden corporaties veel mogelijkheden om hun processen te verbeteren.
Wij helpen corporaties bij het creëren van een visie op het gebruik van digitale middelen. We maken de veranderingen overzichtelijk en helpen bij de realisatie van de digitale transformatie. Bijvoorbeeld door te ondersteunen bij het uitdenken en realiseren van klantreizen, het vormen en uitvoeren van transitieplannen voor de overgang naar de cloud, het selecteren en implementeren van nieuwe systemen en het begeleiden en opleiden van medewerkers.
We hebben ruime ervaring in het selecteren en vervangen van ERP-systemen binnen de sector. Naast het ontwikkelen van een vervangingsstrategie kunnen we de verandering ondersteunen in verschillende rollen, zoals programmamanager, projectleider, PMO, business analist, conversiemanager of testcoördinator.
Met de door ons ontwikkelde changemonitor meten we actief de betrokkenheid van medewerkers bij de ingezette verandering en monitoren we het effect van bijsturing monitoren.
Duurzaamheid
Woningcorporaties dragen bij aan het betaalbaar houden van huisvesting voor kwetsbare groepen, het realiseren van nieuwe woningen en het verduurzamen van bestaand vastgoed. Door hun schaalgrootte is hun impact aanzienlijk. Corporaties zijn zich hiervan bewust en werken gericht aan het bereiken van deze doelen, onder andere via de Aedes-impactdoelen. Deze doelen zijn vastgelegd in de Nationale Prestatie Afspraken (NPA). Ook intern staat duurzaamheid hoog op de agenda van bestuurders en directeuren, of het nu gaat om vastgoed, personeelsontwikkeling of procesinrichting.
Tegelijkertijd kan het lastig zijn om te beginnen. De markt wordt overspoeld met richtlijnen, certificaten en (naderende) wetgeving, waardoor het moeilijk is het overzicht te behouden. Waar moet een corporatie beginnen?
Het is essentieel om te weten op welke onderdelen verduurzaming nodig is en waar een corporatie nu staat. Wij zijn zelf B Corp gecertificeerd dus weten precies hoe je een duurzame verandering in je organisatie vormgeeft. We kennen de relevante wetgeving en kunnen snel inzicht geven in de huidige situatie van een corporatie. We ondersteunen vervolgens bij het maken van een concreet stappenplan dat is afgestemd op het verandervermogen van de organisatie.
Innovatie: werken aan leefbaarheid en bewonersparticipatie
Zorgen voor leefbare wijken is een belangrijke opgave voor woningcorporaties. Toch is het creëren van echte impact vaak lastiger dan gedacht. Organisaties kunnen deze opgave niet zelfstandig oplossen. Verandering vraagt om samenwerking met meerdere ketenpartners, zoals gemeenten, wijkondersteuners, politie en buurtgemeenschappen. Daarnaast is het betrekken van huurders bij innovaties in de praktijk vaak weerbarstig.
Wij zijn goed in het teweegbrengen van wezenlijke verandering. Hiervoor brengen we meerdere stakeholders samen, zodat we samen werken aan breed gedragen veranderingen. Van huurders tot ketenpartners: onze aanpak leidt tot goed uitgewerkte veranderinitiatieven en zorgt voor duurzame verandering.