ABN AMRO BANK - Een samenwerking die de leercurve versnelt
Om jong talent een waardevolle start in de financiële sector te bieden, besloten ABN AMRO en SeederDeBoer in 2020 te gaan samenwerken. SeederDeBoer helpt ABN AMRO door universitair afgestudeerden te werven en kennis te laten maken met het consultancy vak. De persoonlijke begeleiding en het opleidingsprogramma van 1 jaar helpt ABN AMRO op deze wijze aan medewerkers die hun leerdoelen al snel voor ogen hebben. “We staan nu in de markt bekend als talentontwikkelaar.” Na een jaar het SeederDeBoer-programma te hebben gevolgd, bestaat bij een wederzijdse klik de mogelijkheid om bij ABN AMRO in dienst te gaan.
Myrthe Ceelen werkt sinds oktober 2022 bij ABN AMRO op de afdeling Business Implementation. Daar is zij implementatiemanager, maar vervult ze ook een consultancyrol, vooral gericht op de Customer Care-zijde, ofwel het contact center van de bank. “Daar doe ik allerlei analyses om de klantreizen verder te verbeteren.”
Impact maken in de financiële sector
Namens ABN AMRO is Ceelen nauw betrokken bij de samenwerking met SeederDeBoer. “In die samenwerking is SeederDeBoer het eerste point of contact voor de trainees. Na een jaar bij SeederDeBoer, waarin de trainees allerlei trainingen volgen en al opdrachten uitvoeren voor ABN AMRO, stappen zij over naar de bank. De samenwerking met SeederDeBoer zorgt pas echt voor een mooi begin bij de bank.”
De jonge kandidaten solliciteren bij SeederDeBoer en hebben hier ook hun eerste gesprek. Bij het daaropvolgende assessment haakt ABN AMRO in, om uiteindelijk te bepalen met wie de bank graag een langdurige samenwerking aangaat.
Door deze samenwerking krijgt de bank net een ander profiel mensen, zegt SeederDeBoer-partner Justin Vosveld. “Wij zoeken naar talenten die impact willen maken in de financiële sector, maar ook het consultancyvak willen leren. Bij ons kunnen ze een zachte landing maken en zien ze de noodzaak van een goed opleidings- en begeleidingstraject. Ze starten bij ons in klasjes en volgen een consultancy- of een leidinggevendenpad. In hun eerste jaar doen ze drie verschillende projecten, in verschillende rollen. Daar leren ze heel veel van.”
Als mens worden gezien
Na de Hotelschool in Maastricht en een aansluitende master bedrijfskunde, begon Ceelen zelf ook als trainee bij SeederDeBoer. “Ik liep stage bij ABN AMRO en dat beviel me zo goed dat ik er ook graag een traineeship wilde doen. Omdat het sollicitatieproces zo soepel en persoonlijk verliep, koos ik voor SeederDeBoer. Daar voelde ik me heel welkom en kreeg ik al snel een aanbod. Ik voelde me gezien als mens – vooral dat persoonlijke sprak me erg aan. Dat ik met andere junior consultants in een groep startte, was ook heel aantrekkelijk. Met het perspectief dat ik daarna bij ABN AMRO de meer corporate wereld kon gaan verkennen, was ik dus snel overtuigd. Ik koos dus wel voor ABN AMRO, maar met de mooie basis van SeederDeBoer.”
Aan de slag met processen, digitalisering, optimalisering en strategie
Het traineeship is vooral gericht op een rol als interne consultant, vertelt Ceelen. “Het maakt daarbij niet zoveel uit welke achtergrond de kandidaat heeft. Je moet het wel leuk vinden om aan de slag te gaan met processen, digitalisering, optimalisering, verandermanagement en strategische vraagstukken. Het kan dan uitmonden in een managementrol of meer richting consultancy gaan, rond thema’s als data, risk, implementatie of strategie. Eigenlijk heel breed.”
In het eerste jaar bij SeederDeBoer doen de trainees veel waardevolle kennis op. “Zij leren adviesvaardigheden op het gebied van organisaties, processen, businesstransformaties – alle takken van consultancy. Al die kennis is enorm waardevol om mee te nemen naar ABN AMRO.”
Drie rotaties
Het traineeship bestaat uit drie rotaties, waarvan de eerste ongeveer een half jaar duurt. Ceelen: “Je doet dan vooral opdrachten voor het Delivery Expertise Centre. Het Delivery Expertise Center combineert alle benodigde ondersteuning, optimalisatie en change werkzaamheden voor Customer Care & Operations. Van alle teams van het Delivery Expertise Center wordt verwacht dat ze een opdracht indienen, waaruit de trainees kunnen kiezen om deze uit te gaan voeren. Deze uitvoering gebeurt meestal in samenwerking met een senior consultant en gaat bijvoorbeeld over de uitrol van een systeem, het selecteren van de meest relevante dashboards, of een strategisch vraagstuk, bijvoorbeeld hoe we ons portfoliomanagement beter kunnen inrichten.”
Na de eerste rotatie gaat de trainee meer vanuit een bepaalde unit werken, meer met de voeten in de klei, in een team gericht op de operationele werkzaamheden. “En als derde rotatie doe je dan een opdracht, vaak in een functie die je na je traineeship wilt blijven doen.”
Zowel persoonlijk als vakinhoudelijk
Myrthe Ceelen heeft haar eigen traineetraject als zeer waardevol ervaren. “In mijn eerste jaar bij SeederDeBoer heb ik vooral op het persoonlijke vlak heel veel geleerd,” vertelt ze. “Je leert natuurlijk hard skills, zoals presentatievaardigheden of procesmodelleren. Maar je wordt vooral gedwongen om na te denken over je sterke en minder sterke kanten en leerdoelen. Mijn leidinggevende bij ABN AMRO gaf ook aan dat ik mijn leerdoelen al snel goed voor ogen had. Je leert jezelf gewoon heel goed kennen tijdens het traineeship. En dat maakt je een betere consultant.”
Vosveld beaamt dat: “Bij het werven van ons personeel besteden we veel tijd en aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Wij bieden ze gezond-kritische begeleiding, zowel persoonlijk als vakinhoudelijk. Onderwerpen als datakwaliteit, ESG en procesoptimalisatie sluiten heel goed aan op onze inhoudelijke thema’s – dat is voor ABN AMRO een belangrijke reden om met ons samen te werken. Daarnaast passen de culturen van SeederDeBoer en ABN AMRO goed bij elkaar. De trainees ervaren bij ons een no-nonsense-mentaliteit, die goed aansluit bij de werkzaamheden die ze daarna bij ABN AMRO gaan doen. Met de inzet van breed inzetbaar talent helpen we het verandervermogen van de bank te vergroten.”
Klasjes gericht op de hele keten
Sinds de start van de samenwerking zijn er al zo’n 25 talenten uitgestroomd naar ABN AMRO. Op dit moment zijn er zeven mensen die een opdracht doen bij ABN AMRO, in twee klasjes die op verschillende momenten zijn gestart. “We zijn in 2020 begonnen met deze samenwerking. In het begin was het traineeship gericht op Finance en Operations. Operations richt zich op de verwerking van operationele processen. In 2023 is Operations samengevoegd met Customer Care, dus meer vanuit de hele keten,” licht Ceelen toe.
Zo ontstaat bij ABN AMRO een alumninetwerk van SeederDeBoer. Vosveld: “En zo helpen wij het verandervermogen van klanten te vergroten en bevestigen we onze naam als talentontwikkelaar in de markt. Jaren geleden ben ik zelf bij ABN AMRO begonnen. Daardoor weet ik dat ervaring opdoen in twee verschillende werelden je leercurve inhoudelijk en persoonlijk steiler maakt.”
Zelf geïnteresseerd in het Consultancy Traineeship i.s.m. de ABN AMRO Bank?
Solliciteer direct en start per 1 februari!