Waarom heeft data zo’n impact op onze klimaatdoelstellingen?
We streamen, appen, mailen, (video)bellen, en downloaden de hele dag door. We produceren massa’s data. Vaak ongezien, maar in enorme hoeveelheden. Iedere keer gebruiken we data en produceren we ongezien CO2. Want al onze data moet ergens worden opgeslagen. Daar is van alles voor nodig. Een wereldwijde infrastructuur van servers, kabels, data center locaties, ga zo maar door. Een serie kijken op Netflix lijkt misschien onschuldig, maar een uur streamen staat ongeveer gelijk aan 300 meter rijden met een benzine auto. Zonder dat we het vaak door hebben, verbruiken wij enorm veel energie. Maar wat betekent al die data nu voor de klimaat impact en carbon footprint van een organisatie? Hoeveel CO2 produceren wij iedere dag met ons internet gebruik en welke rol spelen organisaties hierin?
De klimaatimpact van data
Al jaren neemt ons internetgebruik verder toe. Wij produceren meer data, maar ook meer mensen worden iedere dag aangesloten op het internet. Ondanks dat dit maatschappelijk veel voordelen met zich meebrengt, zit hier ook een keerzijde aan. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe vraagstukken rondom privacy, maar ook de klimaat impact van het verzamelen, opslaan en verwerken van data. De belangrijkste boosdoener, het energiegebruik van alle achterliggende infrastructuur.
Op dit moment wordt de impact van ons datagebruik geschat op wereldwijd 2% van de totale energieconsumptie. Dat lijkt weinig, maar door de snelle groei van het aantal internetgebruikers en de toename in de wereldwijde dataproductie, zal dit getal de komende jaren exponentieel groeien. Sommige modellen voorspellen een verdere stijging naar ruim 20% van het mondiale energiegebruik .
Dit zien we nu al terug. Om nog even terug te komen bij ons voorbeeld van Netflix. Op individueel niveau lijkt de klimaat impact te overzien. Maar laten we eens kijken naar het aantal wereldwijde gestreamde minuten van de top-10 series. In de eerste maand na de release zijn deze series meer dan 6 miljard uur bekeken. Dit betekent dat alleen deze top-10 series alleen al goed zijn voor 1,8 miljard kilometers aan CO2. Voor andere video platforms geldt ditzelfde feit. Zo is de CO2 uitstoot van YouTube in 2016 geraamd op 11 miljard ton, gelijk aan dat van steden als Glasgow of Frankfurt .
Wat zorgt ervoor dat data zoveel energie gebruikt?
De reden dat al deze bedrijven zo veel CO2 uitstoten, is de infrastructuur achter de website. Deze infrastructuur heeft twee hoofddoelen, namelijk (1) het opslaan van de data die nodig is om het platform te blijven draaien en (2) voldoende capaciteit hebben om snel op te kunnen schalen wanneer er veel verzoeken zijn op het platform. Het gevolg, datacenters die kilometers strekken, vol met servers, kabels en warmte afvoersystemen. Kortom, grootverbruikers van energie en hoog in het produceren van warmte.
Cloud scalability zorgt voor een nog verdere toename van het aantal serverparken en de grootte hiervan. In de basis zorgt cloud scalability ervoor dat services kunnen op- en afschalen in relatie tot de vraag. Als Netflix dus veel streamers heeft, zal het aantal servers worden uitgebreid. Zo hebben alle gebruikers altijd een soepele ervaring. Serverparken draaien daarom nooit op totale capaciteit zodat er altijd voldoende ruimte is om op te schalen wanneer klanten meer data of capaciteit nodig hebben. Om dit mogelijk te maken, zijn er meer servers nodig om al deze op en afschalingen te kunnen bolwerken.
Daarnaast zijn er vanuit continuïteit extra faciliteiten nodig. Deels om gebruikers te kunnen blijven bedienen, ook bij verstoringen. Maar bijvoorbeeld ook als gevolg van wetgeving. Met name binnen de financiële wereld, zijn er strenge eisen om de continuïteit te waarborgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het algehele betalingsverkeer. Als we het hebben over continuïteit maatregelen gaat dit met name over koeling van de systemen, zuurstof afzuigsystemen, maar natuurlijk ook back-up servers. Zeker back-up servers zijn vaak onnodig groot. Er worden namelijk vaak geen harde keuzes gemaakt welke data wel en niet op een back-up server thuishoren. Dit zorgt ervoor dat simpelweg alle data nogmaals wordt opgeslagen en daarmee vaak een tweede server van gelijke grootte.
Maak een plan om jouw datahuishouding te vergroenen
Voor organisaties die aan de slag gaan met verduurzaming en vergroening, is het dus van belang om ook naar de data huishouding te kijken. Ongezien heeft dit een grote impact op het energieverbruik van de organisatie. Zeker in het geval van Cloud opslag, is dit nog verder buiten beeld. De opslag wordt immers (vaak) ver in het buitenland geregeld. Daarom kan het helpen om aan maatregelen pakken op te stellen om de impact van data te verkleinen en daarmee bij te dragen aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van jouw organisatie.
Hulp nodig bij dit onderwerp? Wij denken graag mee over jouw ambitie, vragen en de volgende stap in de vergroening van de datahuishouding.